Škatula maloga raja, legende

 

Škatula maloga raja – trogirske legende i priče” naslov je izložbe kojom je ove godine u Muzeju grada Trogira obilježen 18.svibnja 2022. godine, ne samo Međunarodni dan muzeja već i finale istoimenog projekta kojeg u sklopu teme “Naše užance” i natječaja Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije “Čuvari baštine” provodi Srednja škola Ivana Lucića. O čemu se radi ukratko su  pojasnile voditeljice projekta,  profesoricaNikolina Vukman i knjižničarka Lucija Dražić – Šegrt:“Okosnica projekta je ponovno otkrivanje starih priča i legendi koje su pune zaboravljenih običaja, riječi, imena, likova i događaja. Aktivnosti u projektu odnosile su se na prikupljanje literarne i fotografske građe o likovima iz starih legendi i priča nakon čega su organizirane kreativne radionice na kojima su učenici izrađivali videouratke, plakate, pa čak i suvenire.

Svaki likovni prikaz, odnosno plakat koji će biti izložen u Muzeju grada Trogira nosi i QR kod koji posjetitelja vodi na kratki videozapis koji je povezan s motivima sa slike, od kojih se kao posebno zanimljivi ističu videozapisi u kojima učenici škole pripovijedaju legende čije likove prikazuju u modernom okruženju te tematiku aktualiziraju trenutku u kojem živimo. Učenici u okviru projekta, kao svojevrsno proširenje izložbe, snimaju i TikTok videa o trogirskim legendama kako bi i temu i izložbu približili svojoj generaciji na zabavan i njima zanimljiv način.”
Ova je izložba, nastala u suradnji Srednje škole Ivana Lucića i Muzeja grada Trogira, dobar primjer suradnje kojom se, među ostalim, odgovara na temu Međunarodnog dana muzeja 2022. “Moć muzeja” i njene tri podteme: Moć postizanja održivosti, Moć inovacija u području digitalizacije i pristupačnosti te Moć izgradnje zajednice.

Otvaranje izložbe održano je u srijedu, 18. svibnja do 27.svibnja 2022.u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira.

Blog Legende Trogira: www.legendetrogira.blogspot.com                                                                                                                                   Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  

Popularni postovi s ovog bloga

Trogir grad legendi

Priča o kneževima i Komunalnoj palači - dvoru

Marinska bitka 23.lipnja - 27.lipnja 1657.