Legenda o Rafioli
Trogirska Rafiola
Trogir je poznat po slatkom kolačiću koji se stoljićima peče. Legenda kaže da je nekoć davno u Kuli Kamerlengo bila zatočena djevojka imena Rafioli koja je, čekajući da je dragi oslobodi, pekla slasne kolače u obliku polumjeseca sa nadjevom od badema. Trogirski je „princ" oslobodio djevojku i odveo ju u svoje dvore, gdje mu je do kraja života pekla rafiole. I tako se stoljećima u Trogiru peku kolačići „Rafiola“ koja je slatka i ukusna.
Tradicionalni recept za trogirske kolače onako kako se pripremaju u Trogiru.
Tijesto:
-50 dag glatkog brašna
-2 vrećice vanilin šećera
-5 dag šećera
-6 jaja
-10 dag (svinjska ili druga)
-25 ml ruma
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-malo soli
-1 dcl vode
Nadjev:
-50 dag badema
-10 dag masti (svinjska ili druga)
-korica 1 naranče i 1 limuna,naribat
-2 vrećice vanilin šećera
-25 dag kristal šećera
-ekstrakt maraskina i ekstrakt ruže na čep(ekstrakt bilo koji drugi po vašoj želji)
-sok od 1 naranče i 1/2 limuna
-6 bjelanjaka
Priprema:
Tijesto:U zdjelu staviti brašno,sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum, ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmiješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji.
Nadjev: Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu. Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer,otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže). Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka.
Završno: Tvrdu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm. Na sredinu svakog “kruga” staviti nadjev,preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom.
Zagrijati pećnicu na temp. 150°C. Peći kolače na 100-150°, oko 20 min.Ovisno o pećnici koju imate. Kada se kolačić Rafiola lagano ohladi, premazati lagano vodom pomoću kuhinjskog kista, te uvaljati u šećer. Rafiole poslužite, dobar tek!
Blog Legende Trogira: www.legendetrogira.blogspot.com Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!