Legenda o Kamerlengovoj kćeri

 Legenda o Kamerlengovoj kćeri












Legenda o Kamerlengovoj kćeri


Kamerlengova kći je legenda o nesretnoj ljubavi Mlečanina Diega, trogirskog kamerlenga i trogiranke Zore. Kojem roditelji nisu dozvoljavali da oženi voljenu Trogiranku Zoru, već se morao vjenčati Mlečankom Orsolom. Zora je na dan Diegovog vjenčanja popila otrov i umrla. Nakon nekoliko godina Orsola je Diegu rodila kćer Dianu, koja je prema pričanju starih izledala kao Zora, Diegovoj neprežaljenoj prvoj ljubav. Orsola je napustila Diega i Dianu te otišla u Veneciju i nikada se više nije vraćala, a Diana se razbolila i umrla, trogirski kamerlengo shrvan kćerkinom smrću do kraja života nije progovorio niti riječi. 

Jednom davno, u crkvi svetog Dominika, ispred sarkofaga Sobotinog sina, tiho je molila mlada, lijepa djevojka Zora Dragačeva. Iz prikrajka ju je posmatrao Diego Morin, momak nedavno pristigao iz Venecije. Njih dvoje su se kasnije, uz pomoć Zorine zaštitnice, često sastajali i uskoro su svi Mlečani saznali za njihovu ljubav. Diegovi roditelji bili su poštovani zbog porijekla i otmjenosti i uskoro im je javljeno za ljubav Diega i Zore. Njegov otac je stigao u Trogir i prisilio sina da prekine vezu sa Zorom. Uskoro je Diego postavljen na visoku čast trogirskog kamerlenga i roditelji su mu pronašli zaručnicu, stasitu i bogatu Mlečanku Orsolu, koja je imala raskošnu palaču u Velikom Kanalu. Vjenčanje se proslavilo u Mlecima. Mlečani su dugo pripovijedali o velikom i raskošnom piru. Dok je Diego pirovao, Zora je obukla vjenčanu haljinu, okitila se cvijećem i uzela bočicu otrova, legla je na krevet i ispila otrov. Stara Ivka, Zorina zaštitnica, stigla je prekasno. Našla je Zoru mrtvu. Diego je doznao za Zorinu smrt prije nego što se vratio u Trogir. Neumornim radom htio je prigušiti grižnju savjesti. Žena mu je rodila kćerku i prvih godina mala Diana bila je zdrava i jaka. Nakon nekog vremena smršavjela je i bila jako blijeda. Često je sjedila u dvorištu tvrđave Kamerlengo i sanjala o nečem dalekom. Živjela je od snova. Sa dvanaest godina vršnjakinjama je pričala o svojim snovima, čudesnim događajima u nepoznatim svjetovima. Govorilo se da Diana liči na Zoru Dragačevu pa je tako Orsola počela mrziti kćerk, napustila je nju i Diega i otišla u Veneciju. Diegove sluge su Dianu prenijele iz dvorišta na krovište Kamerlenga. I ona je pričala svoj posljednji san: "S neba pada cvijeće, na zemlju se slaže gomila i već počinje ljudima stizati do koljena. Toliko je sag od latica narastao i dalje se dizao da su se ljudi prestrašili i u strahu kričali. Padale su latice i sve, sve pokrile: ljude, kuće, kopno, more…" Kad je sunce utonulo Diana je zaspala i nije se više probudila. Diego do svoje smrti više nije progovorio, zanijemio je od boli. 


Tvrđava Kamerlengo i kula sv Marka

Tvrđava Kamerlengo smještena je na jugozapadnom djelu povijesne jezgre grada Trogira, gradila se od 1420. do 1437.godine. Sagrađena je u obliku nepravilnog trapeza s četirima kulama na uglovima od kojih je najstariji dio poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća, uz zidine uzidano je jedanaest grbova mletačkih konta, providura i duždeva, a duž njenih zidina, na kruništu sa svih strana, pruža se prolaz koji je nekoć služio za stožerske ophodnje, služila je za smještaj mletačke vojske i obranu morskog kanala te prilaza luci.  Kula je trapezoidnog oblika, i u utrobi je sadržavala stambene prostorije, bunar, kapelu sv. Marka (svetacMletačke republike). Izvan samog kaštela na udaljenosti od 5 metara podignutie su vanjske zidine kako bi lakše branili luku od raznih ratnih sprava. Od grada ju je odvajao obrambeni kanal.  Gradski kaštel u Trogiru podignut je po projektu nove mletačke vlasti početkom 15.stoljeća kao izdvojena utvrda na periferiji utvrđenoga grada, u uglu zidina, a služila je za smještaj mletačke vojne posade, u kojem je boravio kamerlengo-mletački blagajnik. Tek nakon više stoljeća dobio je naziv Kamerlengo, prema nazivu uglednih državnih službenika Republike. U Veneciji su Camerlenghi del Comun bili javni državni blagajnici koji su imali sjedište na Rialtu u Palazzo dei Camerlenghi. Na važnoj funkciji predstojnika komore - camerlengo ili camerarius - bavio se administriranjem prihoda i rashoda, sakupljanjem i zakupom poreza, zakupom tridesetine i soli, te izvoznim carinama i isplatom vojnika. Ti su službenici u dalmatinskim gradovima bili podređeni zadarskom camerariusu. Najistaknutije službe u gradu Trogiru obnašali su kaštelan, kamerlengo i knez odnosno kapetan, čije je funkcije objedinjavala jedna osoba. Kamerlengo je o nekim poslovima komore odlučivao zajedno s knezom. Kaštel je dobio ime Kamerlengo po nazivu za mletačkog državnog službenika koji je vodio financijski i gospodarski sektor u gradu. On je stanovao unutar kaštela, a osim njegovih stambenih prostorija tu su bile i one za kaštelana te vojnu posadu. Danas je Kamerlengo vidikovac s kojeg se vidi prekrasan pogled. Okrenete li se prema gradu, vidjet ćete crkve i zvonike koji se uzdižu iznad trogirskih uličica.

Kula sv.Marka izgrađena 1470.godine a završena u 15.stoljeću,ugaona obrambena kula podignuta u kanalu prema kopnu, nekada se koristila za podršku topništvu na svom širokom krovu i izgrađena je za obranu kanala između otoka i kopna. Na vanjskom zidu nalazi se reljef s lavom sv. Marka i štit s grbom kneza Antonijo de Canal,kula služi u svrhu vidikovca. Danas je tvrđava Kamerlengo pozornica i kulisa za brojne kazališne predstave i druga kulturna događanja na otvorenom. Blizu tvrđave kamerlengo sagrađen je rijedak spomenik francuske vlasti u Dalmaciji je "Glorijet", kružna kolonada klasicističkog oblika iz 1809, sagrađena u čast francuskog generala Ogista Marmona.


Osim jako stare priče iz povijesti, kula Kamerlengo nudi i prekrasan pogled na starogradsku jezgu Trogira, šetnicu Rivu i more, te ju svakako vrijedi posjetiti prilikom razgledavanja starog grada. Danas se koristi kao pozornica za mnoga kulturna događanja na otvorenom. 

                                  

Blog Legende Trogira: www.legendetrogira.blogspot.com 

Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  



Popularni postovi s ovog bloga

Trogir grad legendi

Priča o kneževima i Komunalnoj palači - dvoru

Marinska bitka 23.lipnja - 27.lipnja 1657.