Legenda o Rafioli

Trogirska Rafiola

Trogir je poznat po slatkom kolačiću koji se stoljićima peče. Legenda kaže da je nekoć davno u Kuli Kamerlengo bila zatočena djevojka imena Rafioli koja je, čekajući da je dragi oslobodi, pekla slasne kolače u obliku polumjeseca sa nadjevom od badema. Trogirski  je  „princ" oslobodio djevojku i odveo ju u svoje dvore, gdje mu je do kraja života pekla rafiole. I tako se stoljećima u Trogiru peku  kolačići „Rafiola“ koja je slatka i ukusna. 


Tradicionalni recept za trogirske kolače onako kako se pripremaju u Trogiru. 

Tijesto:

-50 dag glatkog brašna

-2 vrećice vanilin šećera

-5 dag šećera

-6 jaja

-10 dag  (svinjska ili druga)

-25 ml ruma

-50 ml mlijeka

-50 ml ulja

-malo soli

-1 dcl vode

Nadjev:

-50 dag badema

-10 dag masti (svinjska ili druga)

-korica 1 naranče i 1 limuna,naribat

-2 vrećice vanilin šećera

-25 dag kristal šećera

-ekstrakt maraskina i ekstrakt ruže na čep(ekstrakt bilo koji drugi po vašoj želji)

-sok od 1 naranče i 1/2 limuna

-6 bjelanjaka

Priprema:   

Tijesto:U zdjelu staviti brašno,sol, šećer, vanilin šećer, 6 žumanjaka, rum, ulje i mlijeko te sve izmiješati. Dodati otopljenu i ohlađenu mast i vodu, te sve dobro izmiješati rukom (tijesto ne smije biti tvrdo). Ostaviti da malo odstoji.

Nadjev: Od ukupne količine badema, jednu polovicu prepržiti a drugu preliti vrelom vodom i oguliti koricu. Sve bademe samljeti, te u istu zdjelu dodati kristal šećer, naribanu koricu naranče i limuna, vanilin šećer,otopljenu mast, sok naranče i limuna (u ovaj sok dodati, po želji, malo ekstrakta maraskina i ekstrakta ruže).  Sve zajedno dobro izmiješati i na kraju dodati 6 blago tučenih bjelanjaka.

Završno: Tvrdu površinu posuti brašnom i razvaljati tijesto što tanje. Napraviti krugove promjera 10 cm.            Na sredinu svakog “kruga” staviti nadjev,preklopiti na pola, i rubove pritisnuti vilicom.                                          

Zagrijati pećnicu na temp. 150°C. Peći kolače na  100-150°, oko 20 min.Ovisno o pećnici koju imate. Kada se kolačić Rafiola lagano ohladi, premazati lagano vodom pomoću kuhinjskog kista, te uvaljati u šećer. Rafiole poslužite, dobar tek!



Dobar tek! 

Blog Legende Trogira: www.legendetrogira.blogspot.com                                                                                                                                                                                                                            Podijelite ovu priču, odaberite vašu platformu!  

Popularni postovi s ovog bloga

Trogir grad legendi

Priča o kneževima i Komunalnoj palači - dvoru

Marinska bitka 23.lipnja - 27.lipnja 1657.